I det här avsnittet har vi sammanställt ett urval av hjälpsamma litteraturtips för att du bättre ska förstå landet och för att bättre klassificera dess plats i det globala samhället. Om du är intresserad, vänligen skicka oss din recensionskopia. Vårt team kommer sedan att kontrollera om det ingår i följande lista.


English Literature (EN) 中文文献 (CN)


China Report 2017
Diana Kisro-Warnecke

När vi hör om Kina känner vi oss som en stor maskin: välplanerad, välsmord – ibland smoggy. Men Kina är mycket mer än den här stora maskinen. Landet drivs av ett stort, i Europa sällan hört framtidsberättelse om framsteg och innovation och samtidigt bärs av fler och fler unga kineser som tycker att framtiden är „sexig“.

Verkligheten i Kina har förändrats mycket snabbare än de bilder vi har i våra huvuden. Dags för en välgrundad återställning: Genom att dechiffrera de viktigaste ekonomiska och sociala trenderna i Kina med vår nya Kina-rapport av Dr. Diana Kisro-Warnecke Resultat och praktisk potential för åtgärder för den näst största ekonomin i vår tid.

Utgåva: april 2016
Utgivare: Zukunftsinstitut
Språk: tyska
ISBN: 978-3-945647-28-8
Pris: 125.00 € zzgl. MwSt.
Köp via:www.zukunftsinstitut.de

Beställ från ZukunftsinstitutHoppande häst - flygande drake
Hans-Jürgen Gaida

ISBN: 978-3730813461

I 35 år har det funnits intensiva politiska, ekonomiska, vetenskapliga och kulturella band mellan Niedersachsen och Folkrepubliken Kina. 1984 var Niedersachsen den första federala staten som officiellt ingick ett partnerskap med en kinesisk provins (Anhui). På förslag från det kinesiska centret, Hannover e.V., har publikationen ”Jumping Horse – Flying Dragon”, som nu publicerats av Verlag Isensee, Oldenburg, följt spåren av utveckling.

Från s. 144 ff. Du hittar det mycket personliga bokbidraget från vår verkställande direktör Dr. Diana Kisro-Warnecke.

Köp på AmazonHistorien om Kina
Kai Vogelsang

ISBN: 978-3-15-010857-4

Det spända förhållandet mellan enhet och mångfald står i centrum för denna „Kinas historia“. Hamburg-sinologen Kai Vogelsang beskriver fullheten i den kinesiska kulturen, dess rikedom och mångfald, han beskriver kinesiska sätt att leva och nyckfullheter. Och han följer den kinesiska kulturens försök att tämja den skenande mångfalden, till exempel genom den uppfunna traditionen med konfucianismen, skapandet av ett enhetligt imperium, totalitarism med dess överdrivna våld, nutidens nationalism.
Denna underbart differentierade översikt handlar inte om kejsare och dynastier, den berättar om människor, saker, händelser och utveckling. Den kronologiska presentationen av 10 000-åriga historia kompletteras med korta översikter i början av varje kapitel, som går in i större sammanhang och cirka 60 korta avvikelser som illustrerar enskilda ämnen över tiden och i sig själva (från „Silk Road“ till „Mao Cult“) . Tidtabeller och kartor ger en översikt över tid och rum, ytterligare referenser kompletterar volymen.

Köp på AmazonMAO - En människas liv Ödet för ett folk
Jung Chang/ Jon Halliday

ISBN: 9783570550335

Det var inte för hans folks bästa som Mao Tse-tung, den stora presidenten för Folkrepubliken Kina, brydde sig om. Det var inte heller kommunistisk ideologi, även om han sökte dess globala seger. Motivet för Maos handlingar var uteslutande och alltid hans absoluta viljestyrka. Vare sig det var på personlig, nationell eller internationell nivå – hans hunger efter makt var obegränsad. Mao Tse-tung uppnådde inte alla men många av sina mål, och Kina betalade dyrt för dem: med livet för 70 miljoner människor.

Ingen bok om Kina har någonsin hittat fler läsare och anhängare än Jung Changs minnesbok WILDE SCHWÄNE, som har översatts till 30 språk och sålts tio miljoner gånger. Hennes efterlängtade nya verk visas nu – en banbrytande biografi om Mao Tse-tung, mannen som lyckades sväva sig själv för att bli den enda härskaren över hundratals miljoner människor på många slingrande vägar.

Jung Chang har tillbringat de senaste tolv åren efter alla spår av denna person, som var en av de mest inflytelserika politiska figurerna under 1900-talet, vars aura imponerade statsmän runt om i världen, och vars tankar och ord sprids i många oräkneliga länder och mötte entusiasm . Men mannen hon väcker liv för läsaren i sin bok visar helt andra egenskaper – de är mycket fulare.
År av forskning i alla relevanta arkiv och otaliga samtal med samtida vittnen – med politiker i öst och väst som hade kommit i kontakt med Mao, med okända kineser som drabbats, med ledande personer från Maos närmaste kretsar som aldrig hade talat förut – de har Gör det möjligt för författaren att äntligen och för första gången presentera en sanningsenlig, realistisk bild av den epoken, inte en färgad och förklädd av kommunistiska eller personliga maktintressen. Och så lyckas hon lyfta fram sanningen bakom många myter som uppskattas och kultiveras av kommunisterna och att avslöja många felaktiga framställningar, av vilka vissa avsiktligt och skickligt sprids av Mao.

Köp på AmazonSunzi - Konntet av kriget
ISBN: 3-426-87058-4

Den hemliga bästsäljaren!
Om du känner fienden och dig själv behöver du inte frukta resultatet av hundra strider … Om du varken känner fienden eller dig själv kommer du att besegras i varje strid. „
Den kinesiska filosofen och generalen Sunzi skrev denna text för över 2500 år sedan, men hans visdom har inte förlorat sin giltighet i vårt samhälle idag.

Köp på Amazonn1421 - När Kina upptäckte världen
ISBN: 3-426-77766-5
Gavin Menzies

Kinesiska sjömän upptäcker Amerika – 70 år före Columbus. Du kör genom Magellansundet och seglar runt hela världen – 100 år före Magellan. Du landar i Australien – 350 år före kapten Cook. I den här epoken skapar Gavin Menzies en revolutionerande tolkning av historien om de stora upptäcktsresorna och bevisar imponerande att Mellanriket upptäckte världen – långt före européerna.

Köp på AmazonAtt hantera drakar - Tyska män och kinesiska kvinnors Satirguide för utlänningar till Kina, Vol. 1
Aljoscha Utermark

ISBN: 978-3-8495-5139-1

Världen växer närmare och närmare varandra och därmed finns det kontakt mellan världskulturer. Den europeiska kulturen av tysk karaktär möter den långvariga kinesiska kulturen och med detta sammanstöt av två avlägsna kulturer är missförstånd och problem oundvikliga. Författaren, en statsvetare och tidigare soldat som bor i Kina, ger satirisk information om sina erfarenheter med kvinnor i Kina. Han överdriver medvetet, men tappar inte balansen mellan tolerans och kritisk utvärdering ur sikte. Som känt är världen inte bara västerländsk utan också bara kinesisk utan helt enkelt grå. En underhållande bok av en ny författare för tyska män som är underhållande och samtidigt stimulerar tanken.

Köp på AmazonProfessionellt i Kina - utbildningsprogram för chefer, specialister och chefer
Alexander Thomas/ Eberhard Schenk/ Wolfgang Heisel

ISBN: 978-3-525-49050-1

En miljard människor marknaden.
Det vetenskapligt baserade utbildningsmaterialet erbjuder affärsresenärer bättre förberedelser inför arbets- och livssituationen i Kina. På grundval av många situationer från olika arbets- och livsområden beskrivs realistiska konflikter och problematiska upplevelser, som de tyskar vanligtvis möter i affärskontakter i Kina. Situationerna samlades in från tyska chefer som arbetar i Kina och förberedde sig för utbildningsprogrammet i samarbete med tyska och kinesiska experter.
– Kan biträdande chef för den kinesiska avdelningen företräda sin chef?
– Kan kinesiska praktikanter erkänna att de inte förstod något?
– Varför möter ni andra förhandlingspartner när man tecknar kontraktet än under de preliminära samtalen?
– Varför somnar kinesiska anställda när deras nya tyska chef presenteras för dem?

Köp på AmazonAsiaterna
Oskar Weggel

ISBN: 3406336558

Köp på AmazonXi Jinping: Regel Kina
Jinping Xi

ISBN: 9787119090603

Som den högsta figuren i partiet och staten har Xi Jinping hållit många tal om styrning. Han lade fram nya idéer, åsikter och avhandlingar och svarade på viktiga teoretiska och praktiska frågor om partiets och statens utveckling under de nya historiska förhållandena. Hans ord förkroppsligar regeringskonceptet för det nya centrala ledarkollektivet.

Denna bok innehåller viktiga tal, diskussioner, föreläsningar, intervjuer, anteckningar och korrespondens från Xi Jinping från 15 november 2012 till 13 juni 2014.

Köp på AmazonRyktet för tyska företag i Kina
Diana Kisro-Warnecke

ISBN: 9783867279383
Ett gott rykte och en bra image spelar en viktig roll i Kina, som tyska företag hittills sällan har uppmärksammat och som ger bort värdefull potential. Detta visar en empirisk studie och leder till instruktioner för effektiv förvaltning för att bygga rykte, följt av kvalificerade medarbetare, vinst och försäljningsökning.
Rykte är det allestädes närvarande temat i Kina. Bildkampanjen från den tyska federala regeringen „Tyskland och Kina – rör sig tillsammans“, som kommer att pågå fram till 2010, visar det västra landet som en innovativ, sympatisk och stark framtida partner i Kina och främjar företagsklimatet i Kina. Med de olympiska spelen i Peking 2008 och världsutställningen i Shanghai 2010 genomför Kina den största planen för en varaktig positiv förändring av sin nationella image.
Tyska företag som arbetar med Kina måste också ta itu med företagets rykte, vilket är viktigt i Kina, för att öka sin försäljning och marknadsandelar eller hitta kvalificerade medarbetare. Att förstå effekterna av landets historia, det rättsliga systemet och det politiska systemet utgör en grund för att utnyttja värdefull potential för att öka företagets framgång. En empirisk studie visar att trots det goda anseendet hos tyska små och medelstora företag finns det ett akut behov av åtgärder och betydande förbättringspotential, vilket leder till ökad försäljning och vinst.
Termen ”Made in Germany”, som fortfarande har en positiv effekt, uppvägs av betydande underskott, särskilt inom områdena interkulturell kompetens, kundorientering, guanxi-ledning och ledningsegenskaper.
För att möjliggöra en landsspecifik och målinriktad hantering av företagets rykte, inklusive CSR (Corporate Social Responsibility), formuleras handlingsinstruktioner och teori och en första modell för ett Kina-specifikt instrument för att mäta företagets rykte, RepTrakChina, formuleras.
Detta arbete ger initiala och grundläggande forskningsresultat inom området rykteforskning i Kina.

Köp på AmazonKina - Uppkomsten av en hungrig nation
James Kynge

ISBN: 9783938017609

Kinesens uppgång skakar den globala ekonomin – men till vilket pris? James Kynge visar hur den kinesiska hungern efter jobb, råvaror, energi och livskvalitet kommer att omforma världshandeln, kapitalflödena och politiken under de kommande åren.

Vi kommer inte bara att känna flödet av kinesiska produkter och investerare, turister och studenter starkare. Kinas svagheter kommer också att påverka hela världen: miljöföroreningar, sociala konflikter, ett svagt finansiellt system och regeringens obeslutsamma handlingar. Om det skulle ske oönskad utveckling – av vilket slag som helst – på Kinas snabba uppåtgående väg, kommer vi att känna dem omedelbart. James Kynge rapporterar från Dortmund-Hörde, italienska Prato och från Chongqing, Yiwu eller Peking. Han för med fenomenet Kina, som vi fortfarande är förvånade och ambivalenta över samtidigt, närmare läsaren än få. Ekonomisk analys och reserapporter kombineras spännande.

Köp på AmazonKina i moderniseringsfällan
Qinglian He

ISBN: 3893317163

Qinglian Han avlägsnar i grunden myten om „förändring genom handel“. Till skillnad från många professionella kinesiska observatörer som, fixerade på de höga tillväxttakten, bara ser Kinas förmodligen ostoppbara uppgång till en stormakt, beskriver hon dagens Kina som ett land som socialt „sitter på en vulkan“ som kan bryta ut när som helst. Trots den anmärkningsvärda öppnandet av Kina och större sociala friheter har den nya härskande klassen hittills kunnat förhindra en bred social rörelse för ett socialt, rättvist, marknadsorienterat och demokratiskt samhälle. Den stränga efterlevnaden av den diktatoriska enpartipolitiken kommer att förvärra problemen.

Köp på AmazonGlobala rivaler: Kinas Eerie Rise och Western Maktlösighet
Eberhard Sandschneider

ISBN: 9783446409347
„Den som vill förstå Kinas framväxt och de resulterande politiska, ekonomiska och geostrategiska konsekvenserna kommer inte att kunna ignorera den här boken. Välinformerad och intressant skriven, den ger värdefull insikt i utvecklingen, nuvarande och framtida framtidsutsikter för ett land som lite är känt om men att vi måste veta mycket mer om vi vill förstå det. Denna förståelse är oumbärlig om Europa och Tyskland i EU vill bestämma sin position i det 21-talets multipolära värld.

Även där man vill motsäga det är boken ett värdefullt bidrag till att granska sin egen åsikt och reflektera över detta kulturfolks roll i Asien. „

Hans-Dietrich Genscher
Förbundsminister a.D.

„Kineserna kommer – måste vi frukta deras ekonomiska konkurrens, deras växande militära styrka, deras utrikespolitiska ambitioner? Eberhard Sandschneider ger ett välgrundat, differentierat och samtidigt lugnande svar: Kina blir en rival och partner samtidigt, men vi behöver inte göra det till en fiende : ‚Farväl till väst kommer för tidigt.‘ En viktig bok i rätt tid! „

Theo Sommer
Editor-at-Large, DIE ZEIT, och ordförande för German Society for Asian Studies (DGA)

Köp på AmazonKina-chocken: Hur Peking gör världen kompatibel
Frank Sieren

ISBN: 9783430300254
Kina håller på att vända världen upp och ner. För att inte äventyra högkonjunkturen i sitt eget land behöver kineserna snabbt råvaror. Eftersom de har valutareserver på över 1 000 miljarder dollar från lukrativa handelstransaktioner, kan de betala nästan vilket pris som helst och lätt överträffa sina västerländska konkurrenter. De kopplar också sina vårdintressen med smarta politiska strategier. I Centralasien, Mellanöstern och framför allt i Afrika lockar de ett land efter det andra till sin sida med lukrativa erbjudanden och tar därmed bort dessa länder från västens inflytande. Samtidigt minskar klyftan mellan rika och fattiga: aldrig har så många människor lyftts så snabbt från fattigdom.

Detta är början på en global trend. För första gången i historien står Väst mot en seriös konkurrent – och plötsligt sätts allt i perspektiv: vårt ekonomiska och politiska inflytande och, sist men inte minst, vår västerländska värdering. Om du vill boka Frank Sieren som talare, vänligen kontakta Econ högtalarbyrå. För ytterligare frågor, kontakta vårt evenemangsteam eller pressavdelningen.

Köp på AmazonGamla Kina
GeoEpoche

Köp på AmazonKinas ansikte: den självbiografiska självbilden i kinesisk litteratur från dess början och fram till idag
Wolfgang Bauer

ISBN: 3446152210

I sitt arbete undersökte och tolkade den internationellt kända sinologen Kinas monumentala självbiografiska litteratur från antiken till nutid. Poeter, politiker, forskare, munkar, excentriker, bohemer, filosofer och konstnärer säger sitt i dagböcker, dikter, brev, minnesinskrifter och självbiografier som de har skrivit själva, i komiska, fåfänga och ironiska självreflektioner: en fascinerande och livlig läsare, en nyckel för att förstå kultur Kina och den kinesiska bilden av människan.

Köp på AmazonKina - en världsmakt återvänder
Konrad Seitz

ISBN: 3886806464

Man talar om en återkomst av Kina för att Mellanriket under större delen av vår tid inte bara var det överlägset mest folkrika landet och den största ekonomin på jorden utan också den mest tekniskt och administrativt avancerade civilisationen. Under 1800-talet sjönk det högt utvecklade landet i djup fattigdom och blev en halvkoloni i väst, Ryssland och Japan. Det var det förödmjukande århundradet som präglar varje kines till denna dag.
Mao-eraens fasor följde på 1900-talet. Men sedan Dengs reform 1978, har Kina varit den snabbast växande ekonomin i världen. Dess ekonomi är nu nästan dubbelt så stor som Indien och Ryssland tillsammans och överstiger den i Japan när det gäller köpkraftsparitet. Om Kina fortsätter sin uppgång kommer det att inta USA 2035. Under de närmaste decennierna närmar sig en ekonomisk makt från „flera Japan“ världsmarknaderna. Kraften och utstrålningen i det kinesiska fastlandet kombineras med det globala nätverket av utomeuropeiska kineser. Medan amerikanska entreprenörer ser ett globalt kinesiskt ekonomiskt imperium stiga i horisonten tar Kina platsen för det tidigare Sovjetunionen som den stora framtida rivalen i amerikansk utrikespolitik.

Köp på AmazonKina mästare
Lutz Kaufmann/ Dirk Panhans, Boney Poovan/ Benedikt Sobotka

ISBN: 3409143319

Kina har en avgörande lokalfördel som tyska företag kan utnyttja för sin egen fördel: kombinationen av faktorkostnader och skalfördelar gör landet intressant som en produktionsplats för den asiatiska eller globala marknaden.

Köp på AmazonKina Business
Birgit Zinzius

ISBN: 3540667970

Kina-affärer. En handbok för investerare, entreprenörer och förvaltare som vill ha omfattande och praktisk information om den aktuella statusen för möjligheterna och riskerna med ett företag eller ett professionellt engagemang i Kina.
Kina-affärer. Helhetssynen på Kina, dess ekonomi och ekonomiska utveckling, dess politik och politiska utveckling, dess kultur och tänkandet och beteendet hos folket i Kina.

Köp på AmazonIllusionen av himmelsk fred
Peter Scholl-Latour

ISBN: 3886803578

Kina har alltid varit mystiskt och gåtfullt. Marco Polo trodde redan att inget verkligen förstods i Mellanriket. Peter Scholl-Latour, en av de bästa experterna i Östasien på 40 år, ställer de chockerande händelserna våren 1989 mot bakgrund av en fyrtusenårig historia. Efter det blodiga förtrycket av studentupproret mot Tian-An-men, reste han länge genom denna mystiska värld. Han hittade ingenting som den statliga propagandan skildrar, men inte heller något som de västerländska redaktionerna beskriver det. Allt var väldigt annorlunda och allt var konstigt. Det råder en konstig, nästan alarmerande tystnad över landet. Men var det inte så i årtusenden. „Skaka och lyd!“ – som kejsarnas förordningar en gång avslutade?

Köp på AmazonInstruktioner för användning för Kina
Kai Strittmatter

ISBN: 9783492275255

Förstå Kina? Omöjligt, förmodligen. Under tiden kan vi dock nöja oss med det vardagliga kinesiska livets ABC: Då talar vi om „jingma“, Pekingers förbannelser och „huang“, gul, den nationella färgen och vad det egentligen betyder för kineserna. Och sedan finns det „chi“, det kinesiska folks erotiska förhållande till maten. Eller „renao“ som buller och buller, ett mycket vänligt ord i Mellanriket. Men oroa dig inte: Kai Strittmatter berättar inte om alla 57 000 tecken. Bara det viktigaste. Från Peking till den gula floden, från kommunismen och efternamnet Li – som har 100 miljoner kineser.

Köp på AmazonVarför ingen förstår kineserna
Hermann Himmelmann, Jürgen Hungerbach

ISBN: 9783492250122

Kina vinkar med astronomiska tillväxtsiffror, och västerländska investerare ser en guldgruva här. Men draken är långt ifrån tämjad, och istället för att tippa tills uppstår ofta bara smärtsamma sår. I den här boken talas det om Tacheles: Oavsett om det handlar om förutsättningarna för ett ekonomiskt engagemang i Kina, det osäkra rättssystemet eller den allestädes närvarande korruptionen – författarna beskriver det kinesiska ekonomiska livet på nära håll och slår inte ord! En guide för affärsmän och resenärer, en underhållande, praktisk blandning av rapporter, anekdoter, analyser, tips och fakta

Köp på AmazonJag var kejsare i Kina
Pu Yi

ISBN: 3423107103

Livet till Pu Yi, den sista kinesiska kejsaren, är en av de mest otroliga berättelserna under vårt århundrade. Född 1906 placerades han på draken när han var två och ett halvt år gammal; År 1912 var han tvungen att avstå. 1943 utsågs han till kejsare för satellitstaten Manchuko. 1950 utlämnades Pu Yi till Folkrepubliken Kina av sovjeterna och utbildades på nytt i nio år tills Mao benådade honom 1957. 1967 dog han en lojal medborgare i Folkrepubliken Kina. Denna självbiografi, porträtterad med hisnande bilder, var modellen för den italienska regissören Bertolucci, The Last Emperor, som vann nio Oscars.

Köp på AmazonKinakoden
Frank Sieren

ISBN: 3430184673

Kina blomstrar. Den kommande ekonomiska jätten sätter globala standarder som vi inte kan komma undan. Landet får också mer och mer makt politiskt. Hur uppstod denna snabba uppgång? Vad kan Tyskland lära av detta? Affärsjournalisten och djupgående Kinasexperten Frank Sieren visar på ett provocerande och underhållande sätt hur Kina lyckades bli en av de mest produktiva ekonomierna igen efter hundra år av reformefterskott. Han drar fantastiska paralleller till Tyskland, vars framtid kommer att avgöras i Mellanriket. Kinas uppgång Tysklands nedgång?

Köp på AmazonBrev till det kinesiska förflutna
Herbert Rosendorfer

ISBN: 3423105410

En mandarin från Kina på 10-talet flyttar in i nutiden med hjälp av en „tidsresekompass“. Han hoppar inte bara över tusen år utan hamnar också i ett helt annat kulturområde: i en modern stad, vars namn låter som Min-chen i hans öron och som ligger i Ba Yan.

Förvirrad och nyfiken, ger Kao-tai ett äventyr som han inte vet hur det kommer att sluta. I brev till sin vän i Mellanriket beskriver han sina upplevelser och intryck, berättar om „bignosernas“ konstiga liv, om deras kulturella och tekniska prestationer och försöker tolka observationer och processer som ursprungligen är obegripliga för honom.

Köp på AmazonKinas etikett
Yu-Chien Kuan, Petra Häring-Kuan

ISBN: 9783596166848

Världen ser mot Kina. Det enorma landet har utvecklats till en självförtroende ekonomisk makt de senaste åren. Fler och fler européer dras till Mellanriket. När OS hålls senast i augusti 2008 kommer det att locka ytterligare besökare och presentera sin tusenåriga historia och kultur för världen. Men vad kan besökare förvänta sig? Å ena sidan verkar kineserna öppna för allt nytt, å andra sidan håller de fast vid traditioner som är främmande för en västeuropeisk. Yu-Chien Kuan och Petra Häring-Kuan är hemma i båda kulturerna. Levande och med många personliga exempel visar de var faux pas lurar. Syftet med denna bok är att undvika dessa och att få vistelsen att lyckas för båda parter.

Köp på AmazonÄr vi lyckliga nu?: Kina på jakt efter sig själv
Bai Yansong
ISBN: 9783570501399

Växer tillfredsställelse och lycka med den ekonomiska uppgången? Kina mellan optimism och desillusion

Kina har haft en aldrig tidigare skådad ekonomisk tillväxt på bara några år. Dess målmedvetna politik inriktad på låga produktionskostnader har gjort det till USA: s starkaste rival. En fantastisk framgångssaga i materiella termer. Men hur mår människor?

Bai Yansong är en av Kinas mest framstående journalister, en av de nya medelklassen som har dragit nytta av Kinas ekonomiska uppgång, med en kosmopolitisk, urban livsstil, en egen lägenhet och en egen bil. Han, av alla människor, pausar skeptiskt och lägger fingret i såret i ett samhälle format av själviskhet och pragmatism: Vad är priset som människor i Kina betalar för denna stigning? I vilken framtid leder den här utvecklingen? Bais individualistiska syn, som frågar om idealvärden och personlig lycka, slår uppenbarligen nerven i Kina: boken är en enastående bästsäljare där. Vi i väst, som länge har diskuterat dessa värderingar, upplever med denna överraskande röst från Kina att detta är en global tvist, en global mänsklig inriktning och delade värderingar.

Köp på Amazon

Durch die weitere Nutzung der Seite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Weitere Informationen

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn du diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwendest oder auf "Akzeptieren" klickst, erklärst du sich damit einverstanden.

Schließen